torstai 11. elokuuta 2016

Näin syntyi tilajuustola

Hiirulaisen tilajuustolaan idea syntyi joululahjasta. Roombox piti valmistua Mäkelän Tilajuustolan lahjapakkaukseen, mutta hupsista kuinkas kävikään. Mittavirhe paholaisen vuoksi tekele ei mahtunutkaan laatikon sisälle. Ei auttanut, kuin kivuta tallin vintille sahaamaan vanerista tilavampi putiikki.

Tällä kertaa tajusin heti laittaa sahatut osat puristukseen kuivumaan. Tallin vintillä on sen verran kosteaa, että kun vanerin tuo sisälle se tuppaa käpristymään. Ai, kun mukavasti seinäpalat kerrankin loksahtivat puulimalla kohdilleen. Ei tarvinnut väännellä ja käännellä ja puristella..


Tärkein puuntyöstö välineeni on Löwen listasakset (jiirisakset). Nämä ovat kyllä maksaneet hintansa takaisin. Listasaksissa laatu vaihtelee merkeittäin. Jollain saa hädin tuskin kahvitikun katkaistua, mutta nämä kyllä katkaisevat biltematikutkin, ilman suurempaa voiman käyttööä. 


Taaimmainen hyllykkö syntyi täysin biltematikuista. Osat liimalla (erikeepperiä tai puuliimaa) kiinni ja maalia päälle. Maltti on valttia ja pitkää pinnaa tarvitaan, Tuskastuttavinta miniaskarteluissa on varmaankin juuri osien yhteen liittäminen. Lähet vähänkin korjaamaan vinoa liitosta, niin koko työ romahtaa ja joudut aloittamaan alusta.. Mutta, kun saat vihdoin osat siedettäviin asentoihin ja liiman kuivaksi on hyvin palkitsevaa nähdä, että kivahan siitä tulikin ja jopa kestävä.

Taulun kehykset ovat tehty kahvitikuista. Listasaksilla saa suoraan leikattua oikeat kulmaukset. Lasin kehyksiin saa pakkausmuoveista tai kuvat voi laminoida. 

Pöytälevy on valmistettu liimaamalla kaksi biltematikkua yhteen. Jalat ja välipuut on Kärkkäisen tikuista (linkin kuvissa keskimmäisistä tikuista). Jälleen kärsivällisyyttä kaivataan osien liimaamisten kanssa.


Apupöytä valmistui myöskin biltematikuista ja Kärkkäisen tikuista.En millään malta liimata yksi osa kerrallaan, vaan kaikki pitää saada heti kerralla paikoilleen. Tässä apupöydän liimaamisviritelmäni. ;) (Hieman korjasin keskimmästä hyllyä suoremmaksi kuvan ottamisen jälkeen.)


Apupöytä sai hennon maalipinnan päällee. Sekoitin veden joukkoon muutaman tipan akryylimaalia eli vähän, kuin vesivärillä olisin tuon maalannut,


Laatikot on syntynyt, tulitikuista, jäätelötikuista ja leveistä jäätelötikuista. Pohjan voi myös tehdä pahvista. 


Kylmätiskin materiaalina on kätetty vahvaa pahvia, pakkausmuovia, kahvitikkua ja biltematikkua.
Nukkekoti askarteluihin kannattaa hamstrata talteen eri paksuisia pakkausmateriaalien pahveja. Kun maalia laittaa pintaan, niin jälki menee ihan puusta. Kennopahvi soveltuu johonkin, mutta ennemmin kannattaa pitää silmällä "tiiviitä pahveja". 
Alla olevan pahvin oikeaa nimeä en muista, mutta on nukkekotiaskarteluun erityisen hyvää. Tuota saa ostettua kaupastakin, mutta itse olen löytänyt mm. uusien lakanoiden sisältä ja kauluspaidoista. Kyseistä pahvia pystyy myös hieman hiomaan santapeprilla.

Kylmätiskin muovin kiinnitin pienillä nauloilla (joille porasin reiät) ja liimalla. Saattaisi pysyä esim. pelkällä kuumaliimallakin, jos olisi vähän ohueampaa muovia. Hyviä muoveja saa esim. lelujen pakkauksista.

Kylmätiskin sivut, pohja ja välitaso ovat pahvia. Etu- ja takseinä ja kansi on biltematikusta. Kylmätiskin juustopalat on kääritty elmukelmuun.


Leikkuulauta on pätkä leveää jäätelötikkua. Kulmia on hieman hiomalla pyöristetty ja lauta on lakattu.


Veitsen olen leikannut kynsisaksilla kahvitikusta. Santapaperilla teräosan hion ohuemmaksi. Kahvan ja terän liitososaan kiepautin pienen suikaleen maalarinteippiä koristeeksi. Terä on värjätty hopeatussilla.


Brie President juustoon löytyi Pinterestistä printti. Väliin leikkasin pahvista kiekon ja maalasin valkoiseksi.


Kassakoneeseen käytin vahvaa pahvia ja hieman ohuempaa pahvia, jonka sai taivutettua näppäimistöprintin alle kaarevasti. Lisäksi tarvitsin koktailtikun ja kahvaosaan rautalankaa ja helmen. Koristeet on ääriviivatarroista. 


Pullot on jouluvaloja ja korkkina pieni musta helmi, jonka reiän tukin ilmakuivuvalla massalla.


Juustot pyöräytin fimomassasta ja ilmakuivuvasta massasta ja maalasin akryylimaaleilla.  


Hintakyltit on pätkä leveää jäätelötikkua mustaksi maalattuna. Tekstit ja kuvioinnit maalasin siveltimellä, mutta onnistuu myös maalitussilla.

Hiirulaisen hattu on taiteltu paperista, netistä läytämälläni ohjeella. Maalia ja lakkaa päälle, niin mielestäni siitä tuli oikein hyvä.


Alla olevat kuvat olen löytänyt ja koonnut Pinterestistä. Kuvat voi tulostaa vain omaan käyttöön. Kuvien alkuperäisiä lähteitä on vaikea löytää, joten poistan nämä, jos jotakuta häiritsevät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...